Nasilje se ne konča samo od sebe.

Nasilje se ne konča samo od sebe.

NASILJE SE NE KONČA SAMO OD SEBE.

NASILJE SE STOPNJUJE.

NASILJE JE KRŠENJE TEMELJNIH ČLOVEKOVIH PRAVIC. 

NASILJE JE KAZNIVO DEJANJE. 

ZA NASILJE JE ODGOVOREN TISTI, KI GA IZVAJA. 

ZA NASILJE NI OPRAVIČILA. 

NASILJE JE IZRAŽANJE MOČI IN NADZORA. 

VSAKA PETA ŽENSKA V SLOVENIJI TRPI ZARADI NASILJA.


POMEMBNO JE, DA VESTE: 

Nasilje ni samo, če vas partner pretepa, ampak je tudi če vas zmerja, ponižuje, razbija stvari, vas prisiljuje v spolne odnose, vam grozi, vas ustrahuje… 

Partner ni nasilen zato, ker je brezposeln, ker ima težave z alkoholom, ker je preobremenjen, ampak zato, ker meni, da ima pravico biti nasilen, ker mu nasilje koristi, ker z njim doseže, kar hoče.

Partner, ki je nasilen, poskuša na vsak način doseči, da drugim ne bi povedali, kaj se dogaja. Poskuša vas prepričati, da je nekaj narobe z vami, ne z njegovim vedenjem.

Strah, jeza, žalost, občutki krivde, sramu, nemoči,  brezupnosti in podobna čustva  so v takšni situaciji povsem običajna. Pogoste so tudi druge težave, kot so razdražljivost,  nezbranost, zmedenost, težave pri odločanju, utrujenost… To, kar doživljate so normalne reakcije na nenormalno situacijo. Ni se vam »zmešalo«!

Ne ostajajte v nasilnem odnosu zaradi otrok. Za otroke je veliko bolj škodljivo, če živijo v nasilju, če tudi niso oni žrtve nasilja. S tem, ko odidete, jim ne boste vzeli očeta.

Če ste se odločili, da odidete od partnerja ali da podate zoper njega prijavo in potrebujete nekoga, ki bi vas podpiral, usmerjal, vam pomagal pri urejanju zadev, se imate možnost obrniti po pomoč na center za socialno delo, nevladne organizacije ali policijo.

Če vas partner s svojim vedenjem ogroža, mu lahko policija ob intervenciji izreče ukrep prepovedi približevanja določenemu kraju ali osebi.

KAJ LAHKO NAREDITE, ČE JE PARTNER DO VAS NASILEN? 

Povejte nekomu o tem, kaj se dogaja. Ne zapirajte se vase, pogovorite se za drugimi.

Ko je partner nasilen, se zaklenite v sobo in s seboj obvezno vzemite telefon, da pokličete policijo. Če to ni možno se umaknite v prostor, kjer je manj nevarnosti (ne v kuhinjo ali kopalnico) in kjer je izhod iz stanovanja.

Predhodno je dobro razmisliti o stvareh, ki bi jih potrebovali, če bi morali zbežati od doma ter jih pripraviti na določeno hitro dosegljivo mesto (denar, osebni dokumenti, rezervni ključi avtomobila…).

Med izbruhom nasilja se ne prepustite paniki. Branite in varujte predvsem svojo glavo in trebuh. Kličite na pomoč, zbežite k sosedom, če je možno, ki naj obvestijo policijo.

Pokličite (ali kdo drug) policijo in zahtevajte, da pridejo v intervencijo.

Od policije zahtevajte podatke o tem, kdo bo vodil vašo zadevo in kopijo zapisnika vaše izjave.

Pojdite k zdravniku, da vam napiše spričevalo, tudi če ni vidnih poškodb.

Poiščite si zase strokovno pomoč.

Vložite prijavo o nasilju oziroma predlog za kazenski pregon storilca. Prijavo lahko podate na policiji ali pri državnem tožilcu, pisno ali ustno. Ne umikajte prijave zoper storilca!

V kolikor boste potrebovali pravno pomoč, imate na okrožnem sodišču možnost vložiti vlogo za brezplačno pravno pomoč.

MOŽNIH JE VEČ OBLIK POMOČI, KI JIH NUDIJO RAZLIČNE ORGANIZACIJE:

Obrnite se na Center za socialno delo Cerknica, kličite 113.